Risotto és túlóra
2016. augusztus 05. írta: Szőke Johanna

Risotto és túlóra

Vannak napok, amikor semmihez sincs energiája az embernek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden nap elmegyek edzeni, csilivili a lakás blablabla. Egész héten túlórázom (jó, önös érdekből, hogy pénteken előbb eljöhessek, de na...), és mire vége a napnak persze, hogy nincs agyam semmihez. Kivéve főzni!!! Valami isteni szikra gyúlt bennem, mikor úgy döntöttem hazafelé, hogy risotto-t készítek. És azt kell mondjam, nagyon jó választás volt. Az elmúlt napokban ez sikerült a legjobban. Még a cukkinilasagne-t is lekörözi. És persze a túlórák jutalma: egy pohár bor a vacsi mellé. :)

Gombás-csirkés risotto

Hozzávalók (2-3 személyre) (igazából 3-4 adagot is írhattam volna, ez attól függ, hogy ki mennyire bélpoklos. Finom, viszont nagyon laktató is, ezt nem szabad elfelejteni, mielőtt túlvállaljuk magunkat! Lehet, hogy én is sokat raktam holnapra?? ):

- 1 bögre fehér rizs (vannak külön risotto-hoz való rizsfélék, nekem sima fehér rizsem volt, azzal is tökéletes)

- 2 fej vöröshagyma

- 5-6 gerezd fokhagyma

- 2-3 ek. zsír

- 25 dkg csiperkegomba

- 25 dkg csirkemell

- 1,5 dl fehérbor

- kb. 1 l víz

- só, bors, currypor, sült csirke fűszersó

Elkészítés:

1. Kezdjük a hagymával, hogy már az elején jól kisírjuk magunkat. Felkockázzuk a vöröshagymát, a fokhagymát a késsel összenyomjuk, a nagyobb darabkákat még felvagdossuk, majd 1,5 ek. olajon üvegesre pirítjuk.

2. A hagymához hozzáadjuk a rizst, picit lepirítjuk azt is, majd felöntjük a borral. (RÁöntjük, nem magunkba! Azt majd a végén. ;) ) Ha a rizs felszívta a bort (az eredeti recept amúgy húsleves alaplét ír, én ennek híján használtan vizet), fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vizet.

3. Nagyon figyelünk a rizsre, nehogy odakapjon, de közben gyorsan felvágjuk a húst és a gombát, amit szintén kb 1 ek. zsíron lesütünk (sózunk, borsozunk, a húst és a gombát fűszersóval is megküldjük az alaplét helyettesítendő).

4. A rizst is fűszerezzük, curryport s adunk hozzá. Mikor már majdnem kész a rizs, a húst és a gombát hozzáadjuk (egyébként a sorrend mindegy, lehet kezdeni a hús-gomba kombóval is). Mielőtt készen lenne, egy teáskanálnyi zsírt (az eredeti vajat és parmezánt ír, na nekem az sincs... bocsi) adunk még hozzá, ez épp úgy segít krémessé tenni mint a vaj. És tádááám! Tálalhatjuk is. 2-3 bazsalikomlevél a tetejére, egy kis rukkola és madársaláta, hogy valami zöld is legyen, végül az ígért pohár borocska.

Ó, és szintén olasz ihletés.

Buon appetito! ;)

6tag_030816-204115.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fooddejo.blog.hu/api/trackback/id/tr718933746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása