Hétfő, nyálkás idő, de legalább szabin vagyok. Ilyenkor nem sok mindenhez van kedve az embernek, de egy kis "boldogsághormon" mindig jól esik. Csak ne legyen vele sok munka, igaz? Na, ma nálam is e volt a helyzet. Már napok óta készülök, hogy ezt a kis nasit összedobjam, és mit ad Isten, pont egy ilyen semmiresejó napon vettem erőt magamon. És azt kell mondjam, nem volt több 10 percnél. Az már más kérdés, hogy utána várni kéne, nem egyből nekiesni.
Ma egy könnyű kis citromhabot készítettem nasi gyanánt, aminek a fő összetevője a limoncello és az amalfi citrom volt, amiket még az olasz nyaralásból hoztam haza. Lássuk, mi is kell hozzá! :
Olaszos citromhab
Hozzávalók:
- 1 nagy (amalfi) citrom (+leve, +a reszelt héja)
- limoncello (kb. fél dl, a többit azt inkább kortyolgassuk el, mert ha ráöntjük akkor csak egy folyékony habos masszát kapunk)
- 1 tojás
- 4 dl habtejszín (nálam laktózmentes, aminek az állagától nem kell megijedni, ugyan olyan hab lesz belőle mint a sima változatból)
- kb. 20 dkg xilit (vagy cukor, kinek mi, én próbálok cukor nélkül meglenni)
- 1 cs. vaníliás cukor (ezt is le kell cserélnem. Úgy hallottam már a vaníliás xilitet is kitalált, amint kipróbáltam erről is írok ;) )
Elkészítés:
1. A habtejszínt 1-2 evőkanál xilittel kemény habbá verjük és félretesszük (hűtőbe!).
2. A tojást a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével, a xilittel és a limoncellóval robotgéppel elkeverjük, amíg a xilit nagyjából elolvad.
3. A felvert habtejszínt két részletben hozzáadjuk a citromos masszához. Keverés közben vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot.
4. És tádááám. Kész is. Kis tálkákba kiadagoljuk, díszíthetjük reszelt csokival, mentával vagy még egy kis limoncellóval. Tálalás előtt 2-3 órát legalább pihentessük a hűtőben, mivel a citromos cucc amit a habhoz kevertünk értelem szerűen kissé felhígította. Egyébként le is lehet fagyasztani és fagyinak is jó.
Jó étvágyat hozzá! ;)