A címből azt várnátok, hogy rossz lett a következő fogás, igaz?? Hát nem :P
Instagram, Pinterest, Facebook, NoSltalty és még sorolhatnám, hogy mennyi helyen találkoztam a cukkinilasagne-val. Mindenhol profi tálalást és/vagy részletes munkafolyamatot láttam, így egy csodás hétfő este, túlóra után úgy döntöttem, kipróbálom. Előtte persze elmentem kiszellőztetni a fejemet, hogy valóban ezt akarom-e, mert ha elrontom nincs az az isten, hogy még egyszer odaálljak a tűzhely mellé. Ez azt jelenti, hogy akkor száraz kaja a másnapi ebéd. Szellőzés közben beugrottam a boltba, ahol találtam mozzarella di bufala-t (ergo bivalymozzarellát), így a kérdés megoldódott. Amint hazaértem neki is láttam. A zöldségek mind az otthoni konyhakertünkből voltak, így az ízek is sokkal intenzívebbek lettek. Nem mintha leszólnám azokat, amik a zöldségesnél vagy a szupermarketben kaphatóak, de valljuk be, a fóliás és/vagy import zöldségek kevésbé ízletesek, mint amik a konyhakertből származnak. És gondolom a korábbi bejegyzéseket, recepteket olvasva nem árulok el nagy titkot ha elmondom, ez is olasz ihletésű fogás. Na de elég a körítésből, lássuk a lasasgne-t!
Cukkinilasagne
Hozzávalók (3-4 adaghoz) (off topic: tudom, gyakran dobálózom azzal, hogy egy emberre főzök. Ezt még mindig tartom, viszont 2-3 adagnál kevesebbet nem igazán lehet csinálni semmiből, max zsíros kenyérből és tojásrántottából :P ):
- 1 vaskosabb cukkini
- 3-4 nagyobb paradicsom
- 25 dkg csiperkegomba
- 25 dkg csirkemell
- 1 db bivalymozzarella (ezek általában 10-15 dkg kiszerelésben vannak)
- 1 vastagabb szelet szalonna (elhagyható)
- 1-2 ek. zsír
- só, bor, bazsalikom
Elkészítés:
1. Megnézzük, hogy van-e minden a hűtőben. Ha van, ha nincs, elmegyünk sétálni egyet, hogy biztosan ezt akarjuk-e. (egyszerűnek tűnik, pont ezért lehet elrontani)
2. Döntöttünk, elkészítjük. A gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A csirkemellet is felkockázzuk. A szalonnát is felkockázzuk. Akkor ha már belejöttünk a szeletelgetésbe a paradicsomot is, végül a cukkinit. Utóbbit egyszerűbb a reszelő szeletelő oldalán, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk.
3. Minden felvágva, lereszelve. A szalonnát egy evőkanál zsíron lesütjük, ha készen van, kiszedjük. A maradék zsíron lesütjük a húst és a gombát. Ne felejtsétek el a fűszereket :)
4. Tepsibe/Sütőformába teszünk egy kis zsírt, majd elkezdjük a cukkiniszeleteket lerakni az aljára. Ezt követi egy réteg gomba és hús, paradicsom és egy kis sajt. Én két réteget csináltam, de ki hogy szeretné. Végül a tetejét is cukkinivel fedem és 200 fokra előmelegített sütőbe beteszem 15 percre. Mikor látjuk, pirulnak a cukkiniszeletek a tetején befedjük a maradék sajttal és további 10-15 percre visszatesszük, amíg meg nem sül.
Mikor kész, azért kóstoljuk meg, hogy elég jó lesz-e másnap ebédre. Az enyém egészen finom lett, bár még egy kis fűszert el bírt volna. Na majd legközelebb. ;)
Jó étvágyat!