Jönnek a hideg napok, de ettől függetlenül az étkezésnek nem kell szürkének lenni. Nekem ihletet adnak az út melletti fák. Sárga, piros és még zöldet is látni helyenként. Legutóbb, a már egyre ritkább zöld szín adott ötletet. A hidegben jól esnek a forró levesek is. Ezt kettőt kombináltam. Zöld is, meleg is. Mi más lenne, mint egy jó kis zöldborsó krémleves.
Mindenmentes zöldborsó krémleves (gyerekek kedvéért hívhatjuk Shrek levesnek is :) )
Hozzávalók (4 személyre):
- a nagy fej vöröshagyma
- 5 duci gerezd fokhagyma
- 1 ek. zsír
- 1 kg zöldborsó
- kb 1 liter víz
- só, bors, szerecsendió
- a tetejére: grillezett tofu, sült szalonna/bacon, bazsalikom de ez opcionális (én mindent raktam rá :D )
Elkészítés:
1. Eddig kihagytam, de most újra düböröghet a zene, csak hogy ne legyen unalmas a főzés. Egyébként ez nagyon gyorsan megvan. Megpucoljuk a hagymákat, durvára felkockázzuk és egy evőkanál zsíron megdinszteljük.
2. Én fagyasztott borsót használtam, de ha friss, akkor még gyorsabban megvan. Szóval... a borsót ráöntjük a hagymára és picit összepároljuk. Ha már feleresztett kicsit, akkor fél liter vízzel felöntjük és puhára főzzük a borsót.
3. Sózzuk, borsozzuk, majd ha puhára főtt a borsó, botmixerrel leturmixoljuk. Felöntjük még a maradék vízzel (amit egyébként közben is adagoljunk hozzá, ha úgy látjuk, hogy kell), és reszelünk rá egy kevés szerecsendiót.
És tádáááám. Kész a fincsi, mindenmentes borsóleves :)
Jó étvágyat!