Vannak napok, amikor semmihez sincs energiája az embernek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden nap elmegyek edzeni, csilivili a lakás blablabla. Egész héten túlórázom (jó, önös érdekből, hogy pénteken előbb eljöhessek, de na...), és mire vége a napnak persze, hogy nincs agyam semmihez. Kivéve főzni!!! Valami isteni szikra gyúlt bennem, mikor úgy döntöttem hazafelé, hogy risotto-t készítek. És azt kell mondjam, nagyon jó választás volt. Az elmúlt napokban ez sikerült a legjobban. Még a cukkinilasagne-t is lekörözi. És persze a túlórák jutalma: egy pohár bor a vacsi mellé. :)
Gombás-csirkés risotto
Hozzávalók (2-3 személyre) (igazából 3-4 adagot is írhattam volna, ez attól függ, hogy ki mennyire bélpoklos. Finom, viszont nagyon laktató is, ezt nem szabad elfelejteni, mielőtt túlvállaljuk magunkat! Lehet, hogy én is sokat raktam holnapra?? ):
- 1 bögre fehér rizs (vannak külön risotto-hoz való rizsfélék, nekem sima fehér rizsem volt, azzal is tökéletes)
- 2 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. zsír
- 25 dkg csiperkegomba
- 25 dkg csirkemell
- 1,5 dl fehérbor
- kb. 1 l víz
- só, bors, currypor, sült csirke fűszersó
Elkészítés:
1. Kezdjük a hagymával, hogy már az elején jól kisírjuk magunkat. Felkockázzuk a vöröshagymát, a fokhagymát a késsel összenyomjuk, a nagyobb darabkákat még felvagdossuk, majd 1,5 ek. olajon üvegesre pirítjuk.
2. A hagymához hozzáadjuk a rizst, picit lepirítjuk azt is, majd felöntjük a borral. (RÁöntjük, nem magunkba! Azt majd a végén. ;) ) Ha a rizs felszívta a bort (az eredeti recept amúgy húsleves alaplét ír, én ennek híján használtan vizet), fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk a vizet.
3. Nagyon figyelünk a rizsre, nehogy odakapjon, de közben gyorsan felvágjuk a húst és a gombát, amit szintén kb 1 ek. zsíron lesütünk (sózunk, borsozunk, a húst és a gombát fűszersóval is megküldjük az alaplét helyettesítendő).
4. A rizst is fűszerezzük, curryport s adunk hozzá. Mikor már majdnem kész a rizs, a húst és a gombát hozzáadjuk (egyébként a sorrend mindegy, lehet kezdeni a hús-gomba kombóval is). Mielőtt készen lenne, egy teáskanálnyi zsírt (az eredeti vajat és parmezánt ír, na nekem az sincs... bocsi) adunk még hozzá, ez épp úgy segít krémessé tenni mint a vaj. És tádááám! Tálalhatjuk is. 2-3 bazsalikomlevél a tetejére, egy kis rukkola és madársaláta, hogy valami zöld is legyen, végül az ígért pohár borocska.
Ó, és szintén olasz ihletés.
Buon appetito! ;)