... de nem folytatom a verset, úgyis ismeri mindenki. Egyre hűvösebb az idő, és ilyenkor jól esik bekuckózni valami forróval a meleg szobában. Ehhez hoztam most egy igazi őszi receptet.
Fűszeres sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagyobb sütőtök (kb 1 kg)
- 4 dl laktózmentes főzőtejszín (lágyítja, de elhagyható)
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 nagy és 2 kicsi vöröshagyma
- 1 ek. zsír
- 1,5-2l víz
- só, bor, curry, szerecsendió
Elkészítés:
1. A sütőtököt kimagozzuk és szeletekre vágjuk, majd 200-220 fokos sütőben kb 1 óráig sütjük.
2. Amíg sül a tök, felkockázzuk a hagymát (nem kell nagyon apróra, úgyis összeturmixoljuk) és a fokhagymát, amit zsíron üvegesre pirítunk, majd hozzáadjuk a megsült tök belsejét és egy picit összepirítjuk őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Én curryt is adtam hozzá, hogy kicsit pikánsabb legyen, majd felöntöttem a vízzel.
3. Szintén ízlés szerint szerecsendiót reszelünk és hagyjuk egyet forrni. Ha ez megvan takarékra tesszük és botmixerrel leturmixoljuk. Aki hígnak találja, öntse még fel vízzel. Majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, hagyjuk még egyet forrni és tádááám, kész is a leves.
Tálalásnál én hajdinapehelyjel és bazsalikomlevéllel díszítettem, de lehet enni bacon chips-szel, sajttal, kenyérkockával.
Jó étvágyat hozzá! ;)